La Plataforma en Defensa de la Terra Alta va començar a moure’s ara fa uns sis anys, al poc de sortir els primers projectes de Centrals Eòliques. El primer de tots va ser el d’Arnes i Alfara de Carles, conegut com Terranyes/Les Foies. Estava projectat al bell mig del Port, dalt d’un massís excepcional sense cap reconeixement legal de la seva vàlua. La creació del Parc Natural va frenar la viabilitat de la Central, però van sortir nous projectes a les Serres de Pàndols i Cavalls, aplaudits pels Ajuntaments “beneficiats”. El ridícul i injust finançament dels petits municipis provoca la urgència de recursos per donar resposta a alguna de les moltes mancances dels nostres pobles. Això decantà els alcaldes en favor de la implantació eòlica, tot somniant una pluja de milions (no tants com s’ha dit).

Però mai plou a gust de tothom. Aquesta actitud, la falta total de planificació, el baix preu de les finques, la inhibició del Consell Comarcal a buscar un acord entre tots els pobles i, evidentment, el cerç, van animar les empreses eòliques a buscar la nostra comarca als mapes i a negociar alcalde per alcalde. Resultat: al 2005 hi havia projectats més de 500 molinets i dues línies d’Alta Tensió. Només a la Terra Alta!!

La fam de negoci per part dels Ajuntaments i les empreses eòliques i el silenci (interessat) del Consell Comarcal podien comprometre el futur d’unes activitats (turisme rural i agricultura de qualitat) que prenien empenta i són, precisament,les apostes del Consell.

Des de la Plataforma vam reclamar aquí i a Barcelona una moratòria que servís per planificar i estudiar, de manera independent, amb rigor i molt debat, les repercussionsde les propostes de Polígons Eòlics de les empreses. Era urgent aconseguir el màxim d’informació (no propaganda) sobre els projectes d’aquí i els d’altres indrets, per estudiar-ne els impactes mediambientals, paisatgístics, econòmics i socials i poder opinar amb més coneixement. Hem de lamentar que ens ha estat més fàcil aconseguir informació de Centrals Eòliques d’Alemanya, Dinamarca o Galícia que sobre les previstes aquí. També hem de lamentar que la informació recollida ens ha donat encara més força i arguments per seguir denunciant l’atemptat que es vol cometre a la Terra Alta.

 

Volem que aquesta pàgina web serveixi per a tres coses:

1: Fer d’altaveu dels nostres arguments i les nostres propostes.

2: Tocar altres temes d’interès, perquè no volem que “els molins ens tapin el bosc”.

3: Donar-nos a conèixer davant de tots els terraltins. De primera mà.