Associació Plataforma per a la defensa de la Terra Alta.

 

COMUNICAT DE PREMSA.

Jornada 3 de setembre del 2006.

 

Avui hem organitzat una jornada d’acció directa sobre el paisatge, netejant de brossa el paratge natural de “les Olles” del riu canaleta.

Una vintena de persones, hem netejat la zona en menys de tres hores, recollint tres grans dipòsits de plàstic, una cinquantena de llaunes, un centenar d’ampolles de plàstic, diverses ampolles de vidre, bosses de plàstic, papers, burilles de cigarreta, i d’altres, com ara compreses, calçotets, etc. En total hem omplert dos furgonetes de brossa, que finalment hem dipositat a l’abocador de Bot.Finalitzant amb la lectura d’un manifest i un esmorzar per a tothom.

Hem escollit començar amb “les Olles”, pel que representa de manca de conscienciació ciutadana, de deixadesa de les institucions responsables, i també per assenyalar un entorn idíl·lic, que es potencia com a atractiu turístic, i que està pràcticament mort. El riu Canaleta, en el seu pas per les Olles, ha deixat de córrer des del mes de juliol.Diverses extraccions d’aigua, moltes sense control, han exhaurit el seu cabal, i per tant, cal que la confederació hidrogràfica o les entitats responsables assenyalin un cabal mínim ecològic i disposin les mesures pertinents per a què es respecti.

Cal que els ajuntaments, consell comarcal i demés institucions, que s’omplen la boca de paisatge, assenyalant les riqueses naturals de la nostra comarca, i promocionant paratges en les seves guies turístiques, siguin conseqüents i habilitin contenidors o sistemes de recollida de brossa, cartells explicatius, etc...

Aquest és un acte de col·laboració en la cura del nostre entorn, però també és assenyalar amb el dit aquelles institucions responsables del manteniment, i vol esser un exemple de conscienciació ciutadana.

Aquesta ha estat la primera d’una sèrie d’accions sobre el terreny que volem ampliar, com ara pot esser la Via Verda de la Terra Alta, la zona de la Fontcalda, etc...